Over ons » Ons Bestuur » Carin van der Meulen

Carin van der Meulen

De vraag “Carin, wil jij een stukje schrijven om jezelf als vrijwilligster voor te stellen op de site?” deed de raderen in mijn hoofd op hol slaan. Wat moet ik dan schrijven, dacht ik. Denk, denk, denk en ineens bedacht ik me dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is, want ik ben nu 1 jaar bezig als vrijwilligster voor GINN en zou eigenlijk al een boek kunnen schrijven. Ik ga dus maar gewoon beginnen…..

Ik ben Carin van der Meulen en woon in het Brabantse land. Ruim 10 jaar geleden heb ik een documentaire gezien over de windhonden in Spanje en was toen behoorlijk ontdaan. Op dat moment heb ik me voorgenomen ooit in mijn leven zo’n hond te redden van de ellende. Vorig jaar waren de omstandigheden er pas naar, maar in overleg met mijn man kon mijn wens dan eindelijk in vervulling gaan.
We zijn op internet gaan kijken, kwamen direct op de site van GINN terecht en waren meteen verliefd op de mooie timide Tom. Terwijl we voor hem een andere naam bedachten, Kaino, kwam ook het idee dat een teefje erbij wel leuk zou zijn en zo zijn we al heel snel bij onze tweede Galgo uitgekomen: Ferra. Kaino is een hond met een trauma en dat vraagt wat hondenpsychologie, maar hij is zo losgekomen in het afgelopen jaar dat hij echt helemaal kan genieten van zijn leventje nu.

Ik ben, vanaf het moment dat we besloten hadden Kaino te gaan adopteren, heel vaak op de site van GINN gaan kijken en steeds op de vele leuke en mooie berichten en foto’s gaan reageren. Vorig jaar ontving ik van de webmaster van GINN een bedankje voor mijn reacties. Spontaan heb ik aangeboden of ik wellicht ergens mee kon helpen bij GINN, want ik voelde in alle contacten die er waren geweest over de adoptie van Kaino, dat er een heel enthousiast team mensen voor de honden en voor GINN bezig was. 
Al snel was er een taak voor mij: ik werd de ondersteuning voor de redactie van de Greyzette, de nieuwsbrief van GINN die iedere 2 maanden digitaal (of per post) wordt verstuurd aan alle donateurs van de stichting. Hier staan mooie verhalen en handige informatie in. Mijn taak was de mensen die een hond van GINN hadden geadopteerd te vragen een stukje te schrijven voor de Greyzette wat hun binding is met de Galgo/windhonden en hoe het met de geadopteerde hond was.
Kort daarna stond er op de site van GINN een oproep voor adoptieconsulenten en ik dacht “Waarom niet?!”. Ik heb ervaring met het plaatsen van honden en kan dat zeker gebruiken voor dit goede doel. Wederom contact opgenomen en mijn inzet als adoptieconsulent aangeboden. Nou, dat heb ik geweten… ik had meteen 3 provincies onder mijn hoede (en inmiddels zelfs een 4e erbij).
De dag dat mijn naam op de site stond, belde er meteen iemand voor een bepaalde hond en met trillende handen (en vast ook trillende stem) van de spanning had ik dus meteen mijn eerste intake. Het was ook meteen geen hele gemakkelijke intake vanwege een al aanwezige hond. Direct maar aangeboden de intake tijdens een huisbezoek te doen. De adoptanten stonden open voor advies en zijn na een kennismaking met een aantal honden naar huis gegaan met een leuke Galga voor bij hun andere windhond. Dat vind ik dus de kracht van de adoptieprocedure van GINN: altijd een huisbezoek en open en eerlijke communicatie, zodat alle partijen tevreden zijn, maar met name de hond een goed passend thuis vindt. 
Wat een energieboost en speciaal gevoel gaf die eerste adoptie mij, zeg!! Ik heb inmiddels al meer adopties gedaan en dat speciale en blije gevoel dat is er telkens weer. Uiteraard blijft “mijn eerste keer” bijzonder.
Naast de adoptie doe ik ook nog een stuk nazorg. Gewoon af en toe even contact hoe het met de geadopteerde hond gaat. Vaak is dat heel veel leuke verhalen horen en mooie foto’s krijgen, een enkele keer is er advies nodig vanwege bijvoorbeeld het angstige gedrag van een hond. De adoptanten moeten ook op mij en GINN terug kunnen vallen als er vragen of problemen zijn. Ik merk dat dat allemaal als heel positief wordt ervaren en het mensen vertrouwen in de stichting geeft.

Ik ben regelmatig aanwezig bij de aankomst van een transport met honden vanuit Spanje. Als de autodeur opengaat en ik zie die lieve, mooie, zoekende, soms wat angstige honden, dan gaat er weer een heel scala aan emoties door me heen. Sommige gaan direct mee naar een nieuw thuis en anderen gaan eerst naar een opvanggezin. De passie en inzet van de mensen in Spanje wordt hierdoor ook zichtbaar en dan besef je hoeveel mensen er hun hart op de goede plek hebben en bergen werk verzetten voor deze vaak mishandelde en verwaarloosde kanjers.
Een paar maanden nadat ik als vrijwilligster bij GINN ben begonnen was er ineens de vraag of ik een hond kon opvangen. Het was een noodsituatie. Na overleg met mijn man kon ik laten weten dat ik dat wel wilde doen en zo kwam er een lief teefje bij ons in opvang genaamd Violeta. We hebben niet lang van haar kunnen genieten, want binnen 14 dagen was ze al geadopteerd! Ik heb nog steeds af en toe contact met de adoptanten en het gaat heel goed met haar.
Daarna heb ik de 2 pups Mickey en Mouse gedurende 3 weken opgevangen en toen zijn zij samen geadopteerd. Toevallig ben ik afgelopen zondag bij ze op bezoek geweest. Enorm gegroeid en het gaat heel erg goed met ze! Dan weet je weer waar je het voor doet als vrijwilligster.
Voordat ik binnen GINN aan de slag ging was ik me er absoluut niet van bewust dat er ook veel windhondenleed in Nederland is. In het afgelopen jaar hoorde ik daar meer van en een maand geleden waren daar ineens 7 kruising Whippet pupjes die ondervoed en te jong voor de verkoop werden aangeboden. GINN heeft deze 7 kleine mannetjes onder haar hoede genomen en wederom had ik ineens 2 pups in huis. Een dag later liep het stel al lekker door het huis te rennen. Wederom duurde het maar 3 weken voordat ook zij samen mochten gaan verhuizen naar een nieuw thuis. Gelukkig wonen ze dichtbij, kan ik ze nog een keertje gaan opzoeken.

Naast mijn taken als adoptieconsulente en soms zelf opvangen, ben ik ook de coördinator van de opvanggezinnen. We hebben een aantal vaste opvanggezinnen en gelukkig komt er soms ook een nieuwe bij, want die kunnen we altijd gebruiken. Ik houd contact met deze gezinnen over de hond die ze opvangen: gezondheid, gedrag, zindelijkheid enzovoorts. Over een hond die in een opvanggezin heeft gezeten is meer informatie beschikbaar en mooie nieuwe foto’s, want ze knappen zo hard op van de aandacht, liefde, verzorging en het eten dat ze krijgen. (Voor meer informatie hierover kunt ook elders op de site kijken, want we willen graag ons aantal opvanggezinnen uitbreiden.)

Ik ben iedere dag wel even (of langer) met mijn taken als vrijwilligster van GINN bezig en ik geniet er van. Ik word regelmatig overvallen door een heel warm gevoel door al het werk dat het geweldige team van GINN samen verzet!!! Het zijn allemaal kanjers.

Hartelijke groet,
Carin

 
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M
M

Enkele van onze honden

S S S S S S