Update situatie Galgo's in Spanje

31 maart 2017 11:52

Wij lezen op de site en vooral op Facebook veel reacties van mensen die denken dat er niks gedaan wordt aan het galgoprobleem en zich afvragen wanneer het nou eindelijk eens ophoudt. Er wordt wel degelijk hard gewerkt achter de schermen in verschillende landen en ook in Spanje zelf. Vergeet niet dat een eeuwenoude, vastgeroeste traditie zich niet zo makkelijk laat afbreken, dat gaat stapje voor stapje. Wij hebben hieronder eens op een rijtje gezet, wat wij zo links en rechts waarnemen.

Spaanse regering
Vanuit de Spaanse regering wordt nog steeds niets gedaan aan het jaarlijks terugkerende probleem met het vermoorden, mishandelen, in de steek laten en verwaarlozen van de galgo’s. Maar in andere delen van de wereld wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, omdat het steeds meer bekend wordt. Dankzij internet en de sociale media wordt over de hele wereld gedeeld wat daar allemaal gebeurt.

In Europa en elders
The Daily Express en The Daily Mirror uit Engeland hebben artikelen gewijd aan de galgo’s. Een Amerikaanse dierenarts heeft een zeer uitgebreid televisie-interview gedaan met Yeray Lopez Portillo over alle misstanden met de galgo’s. Yeray is zelf bezig met het maken van een documentaire over het leven van de galgo’s en heeft diverse jachtgebieden in Spanje bezocht om materiaal te verzamelen. En National Geographic heeft hier ook al een programma aan gewijd.
In Duitsland wordt sinds twee jaar de Kölner Marsch georganiseerd waarbij mensen met hun galgo’s de straat opgaan om te protesteren tegen de jacht met de galgo’s.

In Nederland
In Nederland zijn er uitgebreide campagnes opgestart door zowel Piep!Vandaag (Animals Today) als door World Animal Protection Nederland. Beide organisaties zijn afzonderlijk van elkaar afgereisd naar Spanje om daar ter plekke verslag te doen van wat er gebeurt. Asiels waar honderden galgo’s zijn opgevangen, zijn bezocht en gefilmd, vrijwilligers ter plaatse zijn geïnterviewd en beiden hebben grote petities opgezet. De petitie van Piep!Vandaag is inmiddels gesloten en de handtekeningen zijn aangeboden aan de afdeling Culturele Zaken op de Spaanse Ambassade in Den Haag en tegelijkertijd in Madrid heeft de Spaanse partij voor de dieren, PACMA, alle handtekeningen overhandigd aan het Spaanse Parlement bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel en Milieu. De petitie van World Animal Protection loopt nog door tot half mei en zij maken korte videoverslagjes van hun waarnemingen in Spanje, maar zij doen ook interviews met Nederlanders die galgo’s hebben geadopteerd. En nog steeds worden mensen oproepen om de petitie te tekenen.
En ook in Nederland zijn er al diverse protestdemonstraties geweest in Den Haag met als eindbestemming een bezoek aan de Spaanse Ambassade.

In Spanje
Maar de grootste ommekeer vindt plaats in Spanje zelf. Ook daar worden de mensen zich steeds meer bewust van wat er in hun eigen land gebeurt en zij pikken dit niet. Twee jaar geleden hebben de eerste protestdemonstraties plaatsgevonden in Madrid, Barcelona en Sevilla. 1 jaar geleden waren er nog meer steden waarin dit plaatsvond en dit jaar op de zondag na 1 februari (het einde van het jachtseizoen) zijn er in maar liefst 25 Spaanse steden mensen de straat op gegaan om te protesteren. Het is allemaal met camera’s vastgelegd en op het Spaanse TV-nieuws gekomen.

Er zijn steeds meer asielen die lesprogramma’s ontwikkelen en op de lagere scholen langs gaan om de kinderen te leren over de galgo’s, hoe je ze moet verzorgen, dat het wezens zijn met gevoelens, pijn en angst en dat je daar zorgzaam mee om moet gaan. De kinderen kunnen de meegebrachte galgo’s aaien.

Er zijn ook (op kleine schaal nog) asiels die zelf contact zoeken met de galguero’s om hen te bewegen de galgo’s die ze niet meer willen houden na het jachtseizoen, in te leveren bij de asiels in plaats van ze te doden of met gebroken poten achter te laten in het veld.

Heel veel Spaanse asiels zitten zelf inmiddels ook op Facebook en delen wat er allemaal gebeurt met de galgo’s, vragen om financiële hulp en krijgen steeds meer Facebook-aanhangers uit de hele wereld, waardoor dit ook steeds meer wereldwijd wordt gedeeld.

Wat ook heel belangrijk is, is dat het Spaanse Parlement in maart 2017 een unanieme beslissing heeft genomen dat huisdieren bewuste wezens zijn en geen voorwerpen. Deze beslissing moet nog vastgesteld worden door de Spaanse regering, maar het is wel een flinke stap voorwaarts. Voor de galgo’s maakt dit helaas nog geen verschil, want zij worden niet gezien als huisdieren, maar als werk- of sportdieren. Maar dit zou een volgende stap kunnen zijn.

Podemos, een grote politieke partij in het Spaanse Parlement, heeft zich openlijk tegen de jacht gekeerd. Een hele mooie en belangrijke stap in de goede richting!!

En in april 2017 worden in alle provincies van Spanje demonstraties gehouden tegen dierenmishandeling. En er wordt geëist dat de bestaande regels en wetten tegen mishandeling worden gehandhaafd en dat overtreders worden gestraft.

Vooral deze ontwikkelingen in Spanje zelf, hebben gezorgd voor een golfbeweging, die niet meer om te keren is. De Spaanse regering zal toch ooit eens de oogkleppen af en de oordoppen uit moeten doen en zich er bewust van worden dat de hele wereld meekijkt naar wat er in hun land gebeurt en ook moeten erkennen dat de Spaanse bevolking zelf het jaarlijkse galgoleed (en alle overige dierenmishandeling) niet meer accepteert.

De andere kant is, dat de jacht met de galgo’s als iets nobels wordt gezien, een stuk cultuur, sport en ontspanning. En zolang de Spaanse regering dit ook zo blijft zien, zal er weinig veranderen. Het is dus cruciaal dat vanuit Spanje en de rest van de wereld de druk steeds verder wordt opgevoerd.

Blijf petities tekenen en steun!
Daarom is het ook zo belangrijk om petities te blijven tekenen. Ook al denken mensen vaak: “Een petitie leidt nergens toe”, ja dat klopt: 1 enkele petitie zal een regering niet van mening doen veranderen, maar een niet aflatende stroom van petities, getekend door miljoenen mensen uit de hele wereld, zal op den duur effect hebben, zeker met alle andere protesten uit binnen- en buitenland.

Dus lieve mensen, blijf alsjeblieft tekenen. Zolang de Spaanse vrijwilligers de moed hebben om alle ernstig verwonde, zieke, verwaarloosde en half-verhongerde galgo’s die dagelijks binnenkomen, te blijven redden, is het voor ons een kleine moeite en een klein offer om de petities te blijven tekenen. Wij delen op onze Facebookpagina regelmatig de ernstige noodgevallen die binnenkomen in de asiels. Als u kunt, stort dan een bijdrage om ze te helpen met de torenhoge dierenartsenrekeningen, dagelijkse voeding en medicijnen.

BaasGalgo
Bankrekeningr: Banco Santander IBAN ES22 0049 1220 4027 1013 1572, SWIFT: BSCHESMM, BIC G85810554.
Paypal: prensa@baasgalgo.com
Teaming voor maar € 1,- per maand: https://www.teaming.net/asociacionbaasgalgo 

Scooby
Scoobypagina met Project 3000 en bankrekening: http://www.scoobymedina.org/nl/how_you_can_help.html
Teaming voor maar € 1,- per maand: https://www.teaming.net/scoobymedina?lang=en_UK 

Fundación Benjamin Mehnert
Bankrekening: IBAN ES52 2038 9897 106000079077 BIC: CAHMESMMXXX
Paypal: info@fundacionbm.com
Teaming voor maar € 1,- per maand: https://www.teaming.net/fundacionbenjaminmehnert

 

Reageer!

GINN behoudt zich het recht voor om ongepaste reacties aan te passen of te verwijderen. Anonieme reacties worden niet geplaatst.

Langer 2 jaar geleden geplaatst door Tina - Webmaster GINN

Hallo Christel,
Heel fijn dat je wilt bijdragen. Kijk op onze pagina Contact/Adresgegevens, daar vind je onze Nederlandse en Belgische bankrekeningen.
Dankjewel alvast!

Langer 2 jaar geleden geplaatst door Christel

Chapeau voor wat jullie allemaal doen en ik verwacht morgen mijn galgo (Duran) en zal hem met liefde behandelen zoals mijn vorige galgo. Ik probeer nu ook van alles in te zamelen zoals dekens en voeding en wil per maand ook steentje bijdragen, kan ik een vanuit België op jullie rekenening storten per maand kleine bijdragen want ik ben invalide. Mvg Peeters Christel