Artikel El Español

05 februari 2017 20:41

Op de website van El Español hebben wij een reportage gevonden over het leven van de galgo in Spanje, over de galguero's en over hoe Fundación Benjamin Mehnert te werk gaat met de galgo's die binnenkomen. Ze worden geholpen, genezen, ter adoptie uitgezet, maar ook ingezet als hulphond bij demente bejaarden. Hier is de website.

Alles is uiteraard in het Spaans, er zijn foto's te bekijken en ook een aantal filmpjes. Hieronder vindt u een globale vertaling.

Het einde van het jachtseizoen is gepasseerd, de ellende begint. Sommige honden hebben geluk en worden geadopteerd, sommigen worden ingezet voor therapie tegen Alzheimer.

De galgo Villa rent gedesorienteerd tussen het verkeer met lichten en claxons. Het schemert en de auto's geven gas en remmen. Hij rilt, is nerveus en kijkt wild om zich heen of hij een gaatje ziet om te ontsnappen. Het is te laat!!! Bloed.... en het wordt zwart om hem heen. De ritmische toon van de operatiekamer.... Villa is verscheurd tussen leven en dood. Zijn poten zijn gebroken en het bloed druipt van de brancard. Het ruikt er naar vloeistoffen en medicijnen. Dierenarts Rocio is optimistisch en gelooft dat Villa het gaat redden.

Net als Villa worden duizenden honden verlaten na het jachtseizoen, opgehangen in bomen, in putten gegooid, verbrand. Niet alle galgo’s komen slecht terecht, velen vinden hun huis duizenden kilometers van hun eerste eigenaar. In Italie, Belgie, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Amerika.

In Spanje wonen ongeveer 10.743 geregistreerde jagers over Andalucia, Castilla la Mancha, Castilla y Leon, Extremadura en Madrid. De Spaanse Federatie van Galgos is opgericht in 1939. Ze hebben "de Copa del Rey" de jacht met echte hazen, de jacht met de mechanische hazen en de racebanen.

Op de foto wordt een galgo gefotografeerd voordat hij meedoet aan de Copa del Rey. In het filmpje is te zien hoe blij de jager is dat zijn hond mee mag doen met de belangrijkste wedstrijd in Spanje. De galgo moet een "schone" wedstrijd rennen. Hij moet het pad van de haas volgen en mag daar niet vanaf wijken. Galgo’s worden vanaf 16 maanden tot 4 jaar gebruikt. Oudere galgo’s hebben al zo vaak hazen gevangen en zijn slimmer geworden en nemen dan een kortere weg om sneller bij de haas te komen. Dan wordt de hond een probleem voor de jager en ontdoet hij zich van de hond.

Om een goede hond te krijgen gaan er veel nestjes aan vooraf. Weinig honden worden oud bij hun jagers. Alleen de goede teefjes worden gehouden voor de fok en de rest wordt weggegeven aan vrienden die er nog mee kunnen jagen. Volgens de Federacion Española de Galgos worden honden niet meer opgehangen daar er nu gevangenisstraf op staat. Dierenactivisten eisen dat er een dierenbescherming komt zodat deze praktijken verdwijnen.
Jaren geleden werden er veel honden op het platteland opgehangen. Het zogenaamde "piano spelen". De hond kreeg een touw om zijn nek en werd aan de boom omhoog getrokken totdat zijn achterpootjes net de grond raakten. Door de wanhopige bewegingen van de hond stierf hij een langzame dood. Had de hond goed gepresteerd dan werd hij iets hoger gehangen.
De laatste jaren zie je meer dat honden in putten worden gegooid, soms nog in leven. Natuurlijk is de microchip er wel uit gesneden om de eigenaar niet te kunnen traceren.

Een nieuw leven
Een dier in de steek laten in Spanje is een eenvoudige zaak. Breng 'm naar een asiel, zeg dat je kind allergisch is, de hond agressief is geworden of te groot en het kost je niets.
Een asiel heeft in 2015 zo'n 80 galgo’s ingenomen en ze overgedragen aan FBM, de grootste opvang van galgo’s in Spanje. In februari zitten er meer dan 700. Per jaar komen er zo'n 1200 galgo’s bij FBM, de meeste overgedragen door de jager zelf.

Rocio Arrabal werkt als dierenarts bij FBM en praat terwijl ze bezig is met Villa, de galgo die een paar uur eerder aangereden werd. Rocio is één van de 20 werknemers van FBM en daarnaast zijn er nog 50 vrijwilligers.
Gisela Mehnert heeft een oude kippenfarm omgebouwd tot het FBM wat het nu is. In het filmpje vertelt ze hoe de galgo’s mishandeld worden en hoe FBM ze weer oplapt. Ze heeft de liefde voor deze prachtige dieren geërfd van haar oma. De honden die binnenkomen bij FBM willen geen contact met de mens, zijn overal bang voor, vooral voor mannen omdat zij de schuldigen zijn aan de mishandeling. Bij FBM krijgen ze een psychologische test. Het kan soms weken duren voordat een galgo ter adoptie aangeboden wordt. Alles wordt bekeken, getest en aan de hand daarvan een geschikt baasje gezocht. Iedere twee weken rijden er twee vrijwilligers met de bus met 40 galgo’s naar verschillende bestemmingen. De bus rijdt ieder jaar meer dan 120.000 km.

Alzheimer
Een oude dame, Doña Carmen woont in een bejaardentehuis in Sevilla. Ze komt elke dag huilend naar de therapie. Vandaag klaagt ze dat ze is ontvoerd en haar arm niet kan bewegen. Ze leeft helemaal op als ze in contact komt met galgo Bost die haar benadert en zijn kop op haar schoot legt. Ze borstelt hem, geeft hem een geurtje, een snoepje. Vijftig minuten waarin ze opgaat in de verzorging van Bost. Dit bejaardentehuis heeft een speciaal programma met galgo’s. Het verbetert de kwaliteit van leven van de patienten. Oudere mensen reageren met vreugde en worden ontspannen door interactie met windhonden.

Delgado en Romero bereiden een studie voor met meerdere oudere personen om deze voordelen te demonstreren. Uit eerdere bevindingen blijkt dat het de motorische en fysieke vaardigheden verbetert. Het verbetert de balans en verlaagt de bloeddruk, hartslag en ademhaling en belangrijke cardiovasculaire risicofactoren. Omgaan met honden verhoogt ook de attentie van de patiënten, bevordert zelfvertrouwen en vermindert angstniveaus. Galgo’s zijn perfecte honden voor therapie. Ze zijn rustig, liefdevol, subtiel, gehoorzaam en psychologisch sterk. De galgo stimuleert het geheugen van de ouderen en brengt herinneringen terug. Het feit dat de windhonden misbruikt zijn en emotioneel verwaarloosd maakt dat ze nog meer met de ouderen verbonden zijn.

 

Reageer!

GINN behoudt zich het recht voor om ongepaste reacties aan te passen of te verwijderen. Anonieme reacties worden niet geplaatst.